ŠTA ĆEMO DANAS ZA RUČAK? Sedam fenomenalnih predloga za manje od 200 dinara! (RECEPTI)
Fenomenalni predlozi za jeftine i hranljive obroke...
„Šta ćemo danas za ručak?“, pitanje je koje u vreme vanrednog stanja dobija poseban ton. Treba se hraniti raznovrsno, treba biti štedljiv i umeren, treba razmišljati unapred, jer ne možemo svaki čas da trčimo do radnje… Pa, evo jednog pristupačnog i raznovrsnog porodičnog jelovnika za nedelju dana.
“Ponedeljak, najomraženiji dan u nedelji – vraćamo se na posao, mejlovi i obaveze su se nekim čudom nagomilali i ponovo ulazimo u mašineriju. Treba nam nešto što će nas utopliti i pružiti nam komfor, kad nam je život već dao ponedeljak”, kaže Ana i preporučuje pileću krem čorbu, kao “jelo koje može da posluži kao ceo obrok, pogotovo ako je pripremljena sa testeninom – onda ima baš sve sastojke za kompletan, hranljiv ručak”.

Shutterstock
SASTOJCI:
- 1 veći luk
- 1 veća šargarepa
- 3 kašike brašna
- 2 karabataka ili 400g belog mesa
- 500ml mleka
- 1 kocka za supu skuvana u 1l vode
- 1 šolja graška
- 200g koso sečene makarone ili druge testenine po želji
- vegeta, biber, ulje/mast
Priprema
UTORAK: Švedske ćufte
“Utorak, živnuli smo, ulazimo u rutinu, hvatamo se u koštac sa nedeljom i uživamo u danu! Prelećemo u severne krajeve i isprobavamo nadaleko poznati specijalitet: švedske ćufte”.

SASTOJCI:
Za ćufte:
- 500g mešanog mlevenog mesa
- 1/4 šolje prezli
- 1 kašičica sušenog peršuna
- na vrh kašičice muskantnog oraha
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice belog luka
- malo sveže mlevenog bibera
- 1 jaje
- 1 kašika masti
Za sos
- 1 kašika masti
- 2 kašike brašna
- 1 kašika senfa
- 200g kisele pavlake
- 500ml supe od kocke
- so i biber
Priprema
SREDA: Salata od crvenog pasulja, paprike i maslina
“Sreda je dan da organizmu pružimo malo povrća, a samim tim minerala, vitamina i nutrijenata.”

Pixabay
SASTOJCI:
- 1 konzerva crvenog pasulja
- 1/2 glavice crvenog luka
- 1 šaka maslina
- 1 manja crvena paprika
- so, biber, sirće
Priprema
ČETVRTAK: Piletina u sosu od bosiljka
“Četvrtak, dan za arome i mirise. Treba iskoristiti sezonu u kojoj se trenutno nalazimo i biljke koje bujaju u proleće. Probajte da eksperimentišete sa bosiljkom”.

printscreen facebook video
SASTOJCI:
- 1 pileće grudi
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 2 grančice svežeg bosiljka
- 2 šake oraha
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- sveže mleveni biber po ukusu
Priprema
PETAK: Hrskavi slatko ljuti tofu
“Ovog petka, umesto da lenjo pozovete kineski restoran i uronite u porciju koja je uglavnom previše masna i preobilna, probajte da sami spremite jedan kinceski speciajlitet.”
SASTOJCI:
- 100g tofua (može i dimljeni)
- 2-3 kašike kukuruznog brašna
- 200ml Fante ili neki drugi “žuti” sok
- 1 kašičica čilija u prahu
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica susama
Priprema
SUBOTA: Mlinci sa spanaćem
“Subotom samo polaaako, domaćinski i sa puno ukusa.”

printscreen you tube
SASTOJCI:
- 200 g mlinaca
- 200 g pavlake za kuvanj
- 300 g barenog spanaća
- 1 čaša kisele pavlake
- so, biber, italijanska mešavina začina
- šaka sušenih vrganja (po želji)
Priprema
NEDELJA: Cordon bleu
“Nije nedeljni ručak pojam za sebe bez razloga. Napravite pravu gozbu uz ovo francusko jelo koje je podjednako dobrog ukusa koliko i zvuči.”

Printscreen You Tube
SASTOJCI:
- 3 pileća filea
- 6 listova šunke 30ak grama
- 3 lista kačkavalja 30ak grama
- pakovanje šampinjona
- pola čaše belog vina 60ml
- so biber, ulje
Priprema
Коментари
Постави коментар